På promenad i Warszawa

Igår spenderade vi dagen inne i stan. Det var länge sen. Himla kul att vara tillbaka. De flesta var finklädda och på väg till kyrkan, utanför St Annes var det lång kö. Polackerna tar med sig mat i en liten korg med dekorationer för att få den välsignad i kyrkan på just påskafton. Maten äts sen på påskdagen. 

Men vi var alltså bara ute och strosade och njöt av det fina vädret. Tittade på en fotoutställning på platsen som ligger precis vid Ul. Karowa. "The ordinary year of 1934". Fina bilder från Warszawa innan kriget, självklart kan man inte låta bli att tänk att människorna på bilderna var lyckligt ovetande om vad som skulle hända om bara 5 år.. 

Är ofta fotoutställningar där så titta förbi om ni är i stan! 1 em - Berlin, Berlin:

skriven

Nu fick jag förklaring på vart alla människor med korgar kom ifrån på påskafton! Då är det en katolsk tradition? Såg så fint ut. Jag trodde dom hade haft picknick nånstans :P

Svar: Vad kul att den informationen kunde hjälpa nån :) Polen är ju katolskt men min man som är från Spanien kände inte till traditionen. Så den kanske bara finns i vissa länder..
ParisLisa

2 Ellinor:

skriven

Fantastiskt vackert! Warzawa är en stad som står högt upp på min lista över städer att besöka. Nu måste jag dock först smälta helgens alla intryck från Budapest - en fantastisk stad det också.
Kram

Svar: Vad spännande med Budapest, har aldrig varit där. Sen får du se till att komma hit. Är nyfiken på vad du kommer tycka om staden. Kram
ParisLisa

3 Linda K - Hemma hos Klintons:

skriven

Vilka härliga bilder. kram

Svar: Tack! Kram
ParisLisa

4 Frida:

skriven

Jätteroligt att se bilder från Warszawa! Var där i juni -13 efter att ha besökt Krakow 2 ggr. Var jättenöjd med Polen även en tredje gång :) Det är underskattat och folk blir ofta skeptiska till att man åker dit tycker jag... Det ska bli roligt att följa era äventyr!

Svar: Vad kul att du gillade Warszawa! Tycker också att Polen är väldigt underskattat. Finns ju en massa att se och göra, otrolig historia, fin natur, det är billigt... Vad kul att du följer med oss!
ParisLisa

5 Anna (Sthlm):

skriven

Verkar så fint där. Kanske ska dra med mig Petchie och en eller två ungar var och komma dit någon helg!

Svar: Det vore ju jättekul!!
ParisLisa

6 Marlena :

skriven

välsignelsen av påskkorgar utövas i Polen sen 1200-t
(liksom i Österrike, slovenien och syd Tyskland)har symbolisk betydelse och måste innehålla bl.a. ägg- symboliserar livet och Jesu uppståndelse, bröd- en symbol för Jesus, salt- representerar rening, pepparrot- en symbol för Kristi offer, korv- en symbol för glädje. Maten konsumeras först till frukost på påskdagen tillsammans med ZUREK(soppa).Trots över 20år i Sverige håller jag traditionen vid liv men stämningen rubbas av några grannar som väljer att storstäda på påskdagen. Sorgligt!

Svar: Tack för all info och vad fint att du håller fast vid traditionen efter så lång tid.
ParisLisa

Kommentera här: