Amaya och spraken

 
Den har lilla donnan, som ater grot med hela kroppen, har borjat prata en hel del. Eller ja, uttrycka sig i alla fall. Och det ar ju en otroligt intressant utveckling att folja, speciellt eftersom vi har tre sprak hemma och fyra eller kanske t.o.m fem runt omkring oss (da syftar jag pa polskan och aven franskan som vi hor en hel del).
 
Mannen har bara pratat spanska med Amaya sen hon foddes, och jag bara svenska. Tillsammans, mannen och jag alltsa, sa pratar vi engelska. Amayas barnvakt som kommer tre eftermiddagar i veckan pratar engelska med henne och engelska ar det spraket hon hor mest da vi pratar det med 80% av bekantskapskretsen. 
 
Pa forskolan ar det 100% spanska som galler 3 halvdagar i veckan (morgon 8.30-12.00) och engelska tva morgnar och tva eftermiddagar (ca 14.00-16.00). 
 
Mannen och jag kanner att hon forstar oss precis lika bra, och hon forstar sa himla mycket! Nar det galler att prata sjalv sa ska jag forsoka lista lite ord som hon sager pa de olika spraken:
 
Spanska
Mas (mer)
Caca (bajsa eller smutsigt)
Pipi (kissa)
Una, dos (ett, tva)
Otro (igen, en gang till, en till)
Este (den har)
Papa (pappa)
No (nej)
 
Svenska
Borta
Sista
Gurka
Potta
Vatten 
Alfons
Pasta
Där
Mamma
Tack Tack
 
Engelska
Shoes
Bye bye 
Car
 
Det ar mojligt att hon sager fler ord pa engelska som vi inte har forstatt. Pa forskolan sager de att hon forstar bra i alla fall sa det ar ju skont. 
 
Hon kan aven saga namen pa kompisarna vi traffar ofta, Carl (ka) och Sonia (onja), och sa favoriten pa forskolan: Arthur. Och just det, istället för ja, eller si, så säger hon "da".
 
Hon ar dessutom valdigt bra att upprepa ord vilket jag ser som ett bra tecken. Sa, so far so good. Vi ser att det gar framat med alla spraken och hon pratar definitvt inte mindre an andra i samma alder vilket kanns skont. Ska bli intressant nar det ar dags att satta ihop meningar!